Orthopedie spalken van de voorpoot |
Wat te doen als een konijn een gebroken voorpoot heeft? Bij de voorpoot breekt eigenlijk altijd de onderarm. Dit gebeurt meestal als het konijn ergens van af valt. Het spaakbeen en de ellepijp (of radius en ulna) breken dan. Deze zijn te dun om met behulp van externe fixatie te fixeren. We gebruiken dan een speciale spalk, die met een schouder steunverband vast gezet wordt. De voorpoot wordt dan in een rechte lijn naar voren en naar boven gehouden.
Op deze manier kan de breuk van de onderarm weer aan elkaar groeien, omdat er dan geen beweging in de gebroken onderarm komt. Het konijn loopt op de 3 andere poten. De onderarm wordt zo goed mogelijk recht gezet. We voeren deze behandeling uit onder sedatie. Daarna wordt de poot gepolsterd (= met wattenverband omwikkeld) en er wordt een stuk hout of metaal op de polstering aangebracht en daarna met tape vastgezet. Om deze 1e laag vouwen we met hexacast (= een vouwbaar stevig materiaal) een soort ophangbrug voor de voorpoot. Deze wordt daarna met petflex (= zelf plakkend rekbaar verband) om de voorpoot en de borst van het konijn vastgemaakt. Tussen de hardere delen van de hexacast en het lichaam van het konijn plaatsen we gaasverband.
Een tweede konijn met een gebroken voorpoot
De poot werd onder verdoving gespalkt, dit keer hadden we een mooi geel verband. Het is altijd even een paar uur wennen, maar daarna kan een konijn zich goed redden met de spalk in het schouder steunverband.
Elke week verband wisselen Na 3-4 weken controle röntgenfoto
Een onderarm verband
Konijn spalk met schoudersteunverband aanbrengen
De hexacast kunnen we in de juiste vorm knippen, en als we het in heet water leggen, kun je het in de juiste vorm vouwen.
Bij een breuk in de onderarm is een spalk met schoudersteunverband de methode die wij gebruiken. Dit is een van de mogelijkheden om een gebroken poot van een konijn te behandelen lees verder via de onderstaande link wat we nog meer kunnen met een konijn met een gebroken poot.
|
|